Mikä on paras grillihiili käyttöösi?

Mikä on paras grillihiili käyttöösi?

Grillaaminen on hauskaa ja helppoa, kun valitsee oikeanlaisen polttoaineen grilliin. Suurimmalla osalla grillaajista on varmasti kokemuksia siitä, kun grillaamiseen käytetään markettien hiiliä, jotka ovat usein ärsyttävän pientä silppua. Tällaisilla hiilillä ei valitettavasti ole usein kovinkaan mukava grillata, koska pienet pehmeistä lehtipuista valmistetut hiilet ehtivät jo palamaan loppuun ennen kuin mitään pidempää grillausta vaativaa ehtii edes kypsentää. Kaikissa Grillimaan myymissä hiilissä raekoko on noin 50-200mm, joten sinun ei tarvitse pelätä pienen silpun käyttämistä.

Eri hiililajit siis eroavat toisistaan muun muassa palamisajassa, lämpötilassa, savun määrässä ja maussa. Tässä artikkelissa esittelemme kolme erilaista hiililajia, jotka ovat saatavilla grillimaa.comista ja ovat muualtakin yleensä laadukkaita vaihtoehtoja grilliin: black wattle, quebracho ja marabu.


Black wattle

Black wattle-hiilet on valmistettu Acacia mangium -puusta tai tuttavammin Black wattle:sta. Meillä myynnissä oleviin hiiliin puu tulee Etelä-Afrikasta. Akasia on kovaa ja tiheää puuta, joka takaa pitkän palamisajan ja antaa erittäin hienostuneen maun ruoalle.

Black wattle -hiilen etuja ovat sen nopea syttyminen, korkea lämpötila ja vähäinen tuhkan muodostuminen. Black wattle -hiili sopii hyvin myös savustamiseen, kun siihen lisätään savustuslastuja tai -purua. Black wattle -hiili on myös ekologinen valinta, sillä se on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä ja se on täysin FSC-sertifioidusta puusta valmistettua.

Black wattle -hiiltä kannattaa valita silloin, kun haluaa grillata nopeasti korkeassa- tai keskilämpötilassa esimerkiksi pihvejä, makkaroita tai kasviksia. Black wattle -hiili sopii myös hyvin pizzan paistamiseen kamadossa, sillä akasialla saadaan erittäin korkeat paistolämpötilat. Black wattle siis sopii täydellisesti yleisimpiin tarpeisiin; kun haluat valmistaa nopeasti hyvää ruokaa grillissä tämä hiili on täydellinen valinta.


Quebracho

Quebracho-hiilien nimi tarkoittaa kirveen rikkojaa, joka on paikallisten antama nimi erittäin koville puulajeille. Tarkemmin Grill Fanaticsin quebracho-hiilet on valmistettu quebracho blancosta eli Aspidosperma quebracho-blanco:sta. Tämä puu tulee Etelä-Amerikan Paraguaysta. Quebracho-hiilet ovat pääasiassa suuria hiiliä, jotka palavat erittäin pitkään ja riittoisasti.

Quebracho-hiilen etuja ovat sen pitkä paloaika, tasainen lämpötila ja mieto, mutta miellyttävä savun aromi. Quebracho-hiili sopii erityisesti kamadogrillaamiseen sekä pitkiin kypsennyksiin matalissa lämmöissä. Quebracholla saat aikaan todennäköisesti kaikkein kuumimman grillin, eli esimerkiksi napolilaisen pizzan paistamiseen ne ovat hyvä valinta.

Quebracho-hiili kannattaa valita silloin, kun haluaa monipuolisen hiilen, jolla voi grillata sekä kuumalla suoralla lämmöllä, että epäsuoralla hitaalla grillauksella. Miinuspuolena verrattuna varsinkin black wattleen quebracho-hiilten syttymisessä kestää jonkin verran pidempään johtuen näiden hiilien suuresta lämpöarvosta.


Marabu

Marabu-hiilet on valmistettu Dichrostachys Cinera. Marabu-hiilet ovat keskikokoisia, melko tasakokoisia ja palavat tasaisen pitkään kuumana. Marabu-hiilet ovat muodoltaan pääasiassa oksamaisia . Marabu-hiilet antavat hienovaraisen savun aromin, joka ei ole yhtä voimakas kuin quebracho-hiilien aromi.

Marabu-hiilen etuja ovat sen korkea lämpöarvo, pitkä paloaika ja vähäinen tuhkan muodostuminen. Marabu-hiili sopii erityisen hyvin yhteen rasvaisen possun kanssa. Marabu-hiili on myös ekologinen ja eettinen valinta, sillä se on peräisin Kuubasta, jossa marabu-puu on villiintynyt ja ongelmallinen vieraslajike. Grillaamalla marabu-hiilellä autamme siis hävittämään tätä lajiketta maasta pois.

Marabu-hiilet kannattaa valita silloin, kun haluaa grillata  pitkään esimerkiksi porsaankylkeä, ribsejä tai pulled porkia. Hyvä puoli Marabu-hiilissä on myös se, että ne voi sytyttää helposti useaan kertaan, eli nämä hiilet sopivat täydellisesti kamado-grillaukseen.

Yhteenveto

Grill fanatics opas grillihiilet

  • Grilliin kannattaa valita käytännössä aina isokokoisia hiilia, pienikokoisista hiilistä ei ole juurikaan hyötyä. 
  • Black wattle on sopiva hiili normaaleihin nopeahkoihin grillauksiin.
  • Quebracho on oikea valinta, kun haluat erittäin kuumana ja pitkään palavaa hiiltä, jossa on hieman vahvempi savun aromi. Huonona puolena hieman pidempi syttymisaika.
  • Marabu-hiilet ovat oikea valinta, kun haluat täydellisen hiilen pidempiin grillauksiin tai nopeampiin grillauksiin hieman quebrachoa miedommalla lämmöllä.
Takaisin blogiin