Tietopaketti Blackstonen grilleistä

Tietopaketti Blackstonen grilleistä

Mitä eroa Blackstonen parilagrilleillä on perinteisiin grilleihin?

Blackstone on ehdoton ykkösnimi parilagrillauksessa. Rakkaalle lajille on monta nimeä; suomessa yleisin nimi tämän tyyliselle grillaukselle on parila tai plancha, mutta itse grillejä kutsutaan englanniksi griddleiksi ja myös flat top-grilli on yleinen nimitys. Parilagrilli on kuitenkin grilli, jossa on sileä ja tasainen paistopinta, joka jakaa lämmön tasaisesti ja mahdollistaa monenlaisten ruokien valmistamisen. 

Mitä ruokaa blackstonella voi tehdä?

Blackstonen parilagrillillä voi tehdä lähes mitä tahansa ruokaa, jota voi paistaa pannulla tai uunissa. Oikeastaan ainoat ruoat, jotka eivät onnistu tällaisella grillillä ovat lihat, jotka valmistetaan low&slow tyylillä, kuten brisketit. Esimerkiksi:

 • Hampurilaiset (varsinkin smash burgerit vaativat parila-pintaa), makkarat ja nakit, pihvit, kanat ja muut lihat
 • Munakkaat, letut, vohvelit ja muut aamiaiset
 • Kasvikset, sienet, sipulit ja muut lisukkeet
 • Quesadillat, burritot, fajitat, tortillat ja muut meksikolaiset herkut
 • Pizzat, piirakat, leivät ja muut leivonnaiset
 • Jälkiruoat kuten letut ja keksit

Parilagrillien hyvät ja huonot puolet

 • Monipuolisuus: Parilagrillillä voi tehdä monenlaisia ruokia, jotka eivät onnistu ritilällä tai jotka vaativat erillisiä astioita.
 • Helppous: Parilagrillillä ei tarvitse huolehtia hiilloksen sytyttämisestä tai ylläpitämisestä. Parilagrilli toimii kaasulla, eli laitat vain grillin tulille ja pian voitkin alkaa valmistaa kätevästi ruokaa.
 • Siisteys: Parilagrillin puhdistamisessa joutuu näkemään vaivaa hieman useammin. Parilagrilli kannattaa puhdistaa joka grillauksen jälkeen nopeasti suurimmat liat ja rasvat pois kaapimalla. Blackstonelta löytyy tähän kätevä puhdistussetti. Toisaalta tämän lisäksi puhdistuksesta ei synny juurikaan vaivaa, koska rasvaa ei pääse tippumaan grillin sisälle kuten perinteisissä kaasugrilleissä.

Blackstonen grilleissä on patentoitu systeemi rasvanhallintaan; grillin takaosassa olevaan rasvankerääjään voi työntää rasvaisen ruoan paistamisesta irronneet rasvat likaamatta rättejä tai papereita.
 • Paistopinnan rasvapoltto: Blackstonejen, kuten muidenkin parilagrillien paistopinta kannattaa aluksi rasvapolttaa samalla tavalla kuten rasvapolttaisit valurautaisen tai teräksisen paistinpannunkin. Suomessa ei vielä ole saatavilla Blackstonen omaa rasvaa tähän tarkoitukseen, mutta perinteinen silava toimii tässä tarkoituksessa mainiosti. Vältä huonosti lämpöä kestävien rasvojen, kuten oliiviöljyn käyttämistä.

 • Savun maku: Parilagrillillä ei saa ruokaan samaa savun makua kuin hiilillä tai puulla tapahtuvassa grillauksessa.                                                                      
Takaisin blogiin